The design for Augusta Quarry enhances access and safety to the lake while highlighting the rich history, incredible scale and dramatic views for the secluded limestone quarry that closed over 40-years ago.

Location: Knoxville, Tennessee
Client: The Aslan Foundation
Consultant Team: PORT; Sanders Pace Architecture; Vaughn & Melton

Initially identified in the Battlefield Loop Framework plan as a priority project, PORT and their collaborators have been working with the Aslan Foundation and the City of Knoxville to give new life to the long-shuttered Augusta Quarry. Phase 1 improvements, completed in the fall of 2019, formalized a park entry and parking area. These improvements complemented the unique existing character and specimen trees with a palette of high-quality hardscape materials characteristic of Eastern Tennessee and a native planting scheme set within a site that has been reclaimed by vegetation since its abandonment. Detailed design will commence on Phase 2 improvements, based on PORT and Sanders Pace Architecture’s schematic design plans, which will enrich access to and amenities around the lake itself.

QRY_View07_QuarryRampRoomsQRY_View07_QuarryRampRooms
QRY_View09_PierApproachQRY_View09_PierApproach
qry_labeledaerialviewqry_labeledaerialview
qry_publiceventcrowdqry_publiceventcrowd
qry_pencilpostcardsqry_pencilpostcards
qry_exhibitdiscsqry_exhibitdiscs